18 nov. Empreses i autònoms tindran més temps per demanar i retornar els crèdits ICO
El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat un seguit de mesures relatives als crèdits ICO per protegir la solvència de les empreses i els autònoms afectats per la crisi econòmica generada per la pandèmia.
Per una banda, s’ha ampliat en tres anys el termini de devolució, fins a un total de vuit anys.
A aquesta ampliació del venciment cal afegir l’ampliació del període de carència dels crèdits concedits, de 12 mesos, fins a un total de dos anys, sempre que es mantinguin les condicions de no estar en concurs ni en mora.
El decret aprovat pel govern espanyol, a més, estableix l’ampliació fins al 30 de juny del termini de sol·licitud dels avals de las dues línies que l’Institut de Crèdit Oficial té en funcionament.
Els crèdits ICO els concedeixen les entitats bancàries, però tenen l’aval de l’Estat.
La vicepresidenta tercera i ministra d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, havia avançat aquest dilluns aquestes i altres decisions en una roda de premsa en què ha explicat que aquesta ampliació del període de subscripció ha estat autoritzada per la Unió Europea.
Calviño ha explicat, a més, que la negociació amb la Comissió Europea i les entitats bancàries “no ha estat fàcil”, perquè es tracta d’ajudes públiques que poden entrar en conflicte amb el “marc judicial” dels bancs.
Fins a l’11 de novembre, el govern espanyol ha avalat crèdits ICO per valor de 81.787 milions d’euros. En total, s’han mobilitzat uns 107.600 milions i s’han signat 876.000 operacions, el 98% amb pimes i autònoms.
Pla per a l’hostaleria i el comerç
La titular d’Economia, d’altra banda, ha expressat el “compromís absolut” del govern espanyol amb l’hostaleria i el comerç, i ha avançat que s’està treballant en un pla de suport a aquest dos sectors tan afectats per la pandèmia.
Serà un pla coordinat amb les comunitats autònomes i els governs locals i que inclouria mesures econòmiques, fiscals i financeres sobre les quals el govern espanyol ja té propostes concretes damunt la taula, com ara bonificacions i exempcions a les quotes de la Seguretat Social i també poder renegociar els lloguers dels locals.
D’entrada, però, aquestes mesures encara no es presentaran aquest dimarts.
La crisi econòmica provocada per la pandèmia de Covid-19 ha causat el tancament de 65.000 bars i restaurants i ha deixat 350.000 persones a l’atur. A més, la facturació del sector ha caigut fins al 50% respecte al 2019.
D’altra banda, el Consell de Ministres també té previst aprovar la rebaixa del 21% al 4% de l’IVA de les mascaretes, anunciada la setmana passada.